Scholierenmonitor
Scholierenmonitor

Scholierenmonitor

Welkom op de website van de ScholierenMonitor!

De ScholierenMonitor is een landelijk onderzoek naar roken, vapen, alcohol drinken, gebruik van cannabis, lachgas en andere drugs onder scholieren. Ook vind je hier cijfers over sociale mediagebruik, gamen, gokken en mentale gezondheid.

De cijfers op deze website komen uit het Peilstationsonderzoek scholieren. Dit onderzoek wordt elke vier jaar herhaald. Daarnaast zijn voor een aantal kerngegevens cijfers gebruikt van het HBSC-onderzoek uit 2017 en 2021.

De meeste cijfers gaan over scholieren van 12 tot en met 16 jaar van het voortgezet onderwijs. Ook hebben we cijfers van leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs.

Uitgelicht

Persbericht 2024

Online gokken is verboden voor minderjarigen. Toch gokt 1 op de 15 middelbare scholieren online voor geld. De ScholierenMonitor laat verder zien dat het gebruik van vapes onder scholieren hoog ligt, het gebruik van lachgas gedaald is en het gebruik van andere drugs onveranderd is vergeleken met eerdere jaren. 

Lees meer

Levenstevredenheid

In 2023 (7,4) geven scholieren hun leven gemiddeld een iets lager cijfer dan in 2017 (7,6), maar hoger dan in 2021 (7,1; meting tijdens coronapandemie). Jongens (7,8) geven hun leven gemiddeld een hoger cijfer dan meisjes (7,0).

Lees meer

Lachgasgebruik onder scholieren

In 2023 heeft 3,1% van de leerlingen van 12 t/m 16 jaar ooit lachgas gebruikt, 2,0% deed dit in het laatste jaar en 0,9% gebruikte lachgas in de laatste maand. Het percentage leerlingen dat lachgas heeft gebruikt (ooit en in de laatste maand) is in 2023 meer dan gehalveerd vergeleken met 2015.

Lees meer

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Rombouts, M., Morren, K., van Dorsselaer, S., Tuithof, M., Monshouwer, K. Peilstationsonderzoek Scholieren 2023. .
    .
    Geraadpleegd op: 21 july 2024. Trimbos-instituut, Utrecht.