Basisonderwijs
Basisonderwijs

Middelengebruik en regels ouders

Op deze pagina geven we meer informatie over de regels van ouders over middelengebruik volgens leerlingen van groep 7 en 8 zelf.

Regels van ouders

Aan leerlingen van groep 7 en 8 is gevraagd wat ze van hun ouders zouden mogen. De meeste leerlingen geven aan dat ze van hun ouders zeker niet een trekje van een sigaret mogen nemen, af en toe mogen vapen of een glas alcohol mogen drinken. Bijna twee op de drie leerlingen (61,4%) mag van hun ouders zeker niet een slokje alcohol drinken en bijna de helft (47,7%) mag zeker niet alcoholvrij drinken. Er zijn hierin geen verschillen tussen jongens en meisjes.

Roken en drinken in huis

Aan leerlingen van groep 7 en 8 is gevraagd of er bij hen thuis gerookt wordt of alcohol wordt gedronken. Twee op de drie leerlingen (66,6%) geeft aan dat er nooit gerookt wordt, één op de vijf (22,2%) zegt dat dit alleen in de tuin of op het balkon wordt gedaan en 6,1% geeft aan dat er in huis wordt gerookt. Dit is vergelijkbaar met 2019. Verder geeft één op de drie leerlingen (32,5%) aan dat er tenminste een dag per week thuis alcohol wordt gedronken. Dit is lager dan in 2019 (42,8%).

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Rombouts, M., Morren, K., van Dorsselaer, S., Tuithof, M., Monshouwer, K. Peilstationsonderzoek Scholieren 2023. Basisonderwijs.
    .
    Geraadpleegd op: 21 july 2024. Trimbos-instituut, Utrecht.