Cijfers per aandoening

Middelenstoornissen

Er is sprake van enige stoornis in het gebruik van een middel (hierna: middelenstoornis) als iemand een alcohol- of drugsstoornis heeft gehad. Een gedetailleerde beschrijving van de diagnostische criteria van deze aandoeningen is te vinden in de specifieke paragrafen (zie: alcoholstoornis, drugsstoornis).

Vóórkomen

De tabellen in deze paragraaf geven het vóórkomen van enige middelenstoornis ooit in het leven en in de afgelopen 12 maanden weer. Hierbij kijken we voor de totale bevolking en voor mannen en vrouwen apart naar het vóórkomen bij verschillende demografische groepen. De tabel geeft de resultaten weer in gewogen percentages en laat zien of er tussen de categorieën van de demografische groepen sprake van significante verschillen zijn (chi-kwadraat toets). Het is mogelijk om de tabel te downloaden om naast de percentages ook het 95% betrouwbaarheidsinterval in te zien. Dit kan met de knop rechtsbovenin de tabel, en te kiezen voor ‘download volledige tabel (xlsx)’.  

Meer lezen?
De Nationale Drug Monitor (NDM) geeft een actueel beeld van het gebruik van drugs, alcohol en tabak in Nederland. Daarnaast biedt de NDM een overzicht van relevante beleidsontwikkelingen en de alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit.

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    ten Have, M., Tuithof, M., van Dorsselaer, S., Schouten, F., de Graaf, R. NEMESIS Cijfers per aandoeningMiddelenstoornissen .Geraadpleegd op: 21 july 2024.Trimbos-instituut, Utrecht