NEMESIS
HomeNEMESISNEMESIS

NEMESIS

De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking

Welkom op de website van NEMESIS: ‘the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study ‘. NEMESIS is een landelijke studie naar de psychische gezondheid en het welzijn van volwassen Nederlanders.

Het doel van de studie is om te bepalen hoe vaak psychische aandoeningen voorkomen en wat daarbij de verschillen tussen groepen in de bevolking zijn. Dit wordt vastgesteld met gestructureerde interviews bij de deelnemers thuis.

In deze digitale rapportage vindt u de belangrijkste resultaten uit de studie. Ook staat beschreven hoe de studie is uitgevoerd.

Inhoudsopgave

Kerncijfers psychische aandoeningen

Wijzigingsdatum:

Trends

Wijzigingsdatum:

Zorggebruik

Wijzigingsdatum:

Effect coronapandemie

Wijzigingsdatum:

Verdiepende informatie psychische aandoeningen

Wijzigingsdatum:

Methode

Wijzigingsdatum:

Over NEMESIS

Wijzigingsdatum:

Uitgelicht

Aantallen Nederlanders met een 12-maands aandoening

Bijna 3,3 miljoen Nederlanders van 18 tot en met 75 jaar hebben een psychische aandoening in de afgelopen 12 maanden gehad.

Lees meer

Onvervulde zorgbehoefte

Eén op de tien volwassenen met een psychische aandoening heeft een onvervulde zorgbehoefte gehad. Zij hadden behoefte aan (meer) hulp vanwege psychische problemen, maar hebben deze niet gezocht.

Lees meer

Publicaties

Sinds 1996 zijn er veel rapporten en wetenschappelijke artikelen gepubliceerd met gegevens van de NEMESIS-studies. Bekijk met de onderstaande link het overzicht van de publicaties.

Lees meer

Nieuwsberichten

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld.

Lees meer

Het aantal kinderen met een ouder met psychische problemen of een verslaving is gestegen

Nieuwe berekeningen laten zien dat meer dan een kwart van de kinderen in Nederland bij een ouder woont die het afgelopen jaar een psychische aandoening en/of een alcohol- of drugsprobleem had. Omgerekend gaat het om ongeveer 900.000 kinderen onder de 18.

Lees meer

Trimbos: kwart van Nederlanders meldt psychische stoornis

Aanzienlijk meer Nederlanders lijden volgens het Trimbos-Instituut aan psychische klachten dan enkele jaren geleden.

Lees meer

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen naar deze site

    ten Have, M., Tuithof, M., van Dorsselaer, S., Schouten, F., de Graaf, R. NEMESIS NEMESIS .Geraadpleegd op: 01 october 2023 .Trimbos-instituut, Utrecht